Expert in de kijker: Johan Houbart, strategisch expert en initiatiefnemer van KMO Adviescentrum.

2021-01-11 16:29

In onze reeks 'experten in de kijker', stellen we dit keer Johan Houbart voor. Johan is oprichter van het KMO Adviescentrum en verleent commercieel en strategisch advies aan KMO's. Dit doet hij bij Ebucon, het bedrijf dat hij jaren geleden opstartte. In dit interview kom je te weten wat Johan voor jouw bedrijf kan betekenen.


Wat in jouw expertise bij Ebucon?

Ik ben commercieel en strategisch adviseur, gespecialiseerd in industriële en B2B-strategie, marketing en verkoop.

Ik stel mezelf als doel om Vlaamse industriële en B2B KMO's te helpen groeien, dankzij gedegen strategisch en commercieel advies, en hands-on commerciële ondersteuning,


Hoe ben je met Ebucon gestart?

"Na mijn studies als handelsingenieur ging ik aan de slag als sales promotor een chemisch bedrijf. Daar startte ik de verkooppromotie op van een nieuwe herbicide voor Franse wijnboeren.

Na mijn legerdienst werd ik marketing assistent bij de Japanse bandenfabrikant Bridgestone/Firestone. en groeide stapsgewijs door tot Europees marketing manager voor de divisie Landbouwbanden.

Hierna ging ik aan de slag bij Bekaert als marketing services manager, leidde er vervolgens twee innovatieprojecten, om door te groeien tot sales manager voor Frankrijk en Benelux.

10 jaar ben ik er gebleven, ik heb er veel geleerd, veel gereisd en heel wat vrienden aan overgehouden, en ik draag Bekaert vandaag nog steeds een zeer warm hart toe.

Na 17 jaar actief te zijn voor multinationale bedrijven, vond ik het tijd om een stap te zetten in de boeiende wereld van de vele KMO’s die ons land rijk is. Ik werd algemeen directeur van de rotatiegieter Boralit, een familiebedrijf in Aalter. Een andere wereld ging open, onder meer met kortere beslissingslijnen en –termijnen, kleinere budgetten die dwingen om creatiever om te springen met de bestaande middelen, een eindverantwoordelijkheid en een familiale dimensie.

In februari 2014 richtte ik Ebucon op, om industriële KMO’s te laten groeien dankzij gedegen strategisch advies en een goede commerciële ondersteuning.

In december 2019 lanceerde ik daarnaast het KMO Adviescentrum, het online expertisecentrum voor ondernemers waar je online een afspraak boekt om je vraag of probleem te bespreken, in samenwerking met een ervaren expertenteam.


Waarvoor kunnen KMO’s bij jou terecht?

Eigenaars van KMO’s kunnen bij Ebucon terecht voor strategisch en commercieel advies.

 • Strategisch advies
 • strategiescan
 • bedrijfs- en groeistrategie
 • marketingstrategie
 • beginnen met exporteren
 • implementatiebegeleiding
 • Commerciële ondersteuning
 • extern klankbord
 • sparring partner
 • raad van advies
 • klankbordsessies


Wat is jouw belangrijkste advies voor starters en eigenaars van KMO’s?

Ken je markt, en onderschat je concurrenten niet.


Meer info: boek hier je afspraak of contacteer Johan per mail.Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.