Investeringen in ecologische en veilige vrachtwagens worden beloond met subsidies

2021-02-08 14:03

Subsidieer je investeringen in ecologische en veilige vrachtwagens

Sinds kort moedigt overheid ondernemers aan om te investeren in ecologisch en veilig transport.

Plan je nog investeringen in 2020 of heb je in 2017, 2018, 2019 geïnvesteerd in maatregelen zoals automatische versnellingsbak, rijassistentiesystemen, luchtverende stoel, retarder, maatregelen ter vermijding van diefstal, camerasystemen voor achterwaarts rijden en parkeren, airconditioningsysteem en nog veel meer ?

Dan kan je per vrachtwagen tot 5.000 EUR subsidie krijgen. Het plafond van 5.000 euro per voertuig slaat alleen op de trekkers, maar de maatregelen mogen ook geïnstalleerd worden op de trailers. Een bedrijf met 3 trekkers en 4 trailers krijgt dus maximaal 15.000 euro subsidie.

Wie komt in aanmerking?

Deze maatregel is niet enkel van toepassing voor de transportsector, maar is ruimer opengetrokken naar andere sectoren: bedrijven die investeren in vrachtwagen(s) van > 3,5 ton.

Welke uitgaven?

Onder uitgaven wordt verstaan de aankoop, huur of leasing van de in aanmerking komende diensten en goederen. Facturen moeten betrekking hebben op vrachtwagens van meer dan 3,5 ton en dateren van na 01/01/2017.

Uitgaven of maatregelen voor voertuigen die minder dan drie jaar in de onderneming aanwezig blijven komen niet in aanmerking en ook installatiekosten niet.

Enkele van de voorwaarden:

  • een exploitatiezetel hebben in het Vlaams Gewest
  • een aanvaarde rechtsvorm hebben (eenmanszaak, nv, bvba ...)
  • geen onderneming in moeilijkheden zijn
  • maximum bedrag aan gekregen subsidies in 3 jaar niet overschrijden
  • per steunaanvraag moet het totaal aan ingediende uitgaven minimaal 1.000 euro bedragen
  • per kalenderjaar kan er maar 1 digitale steunaanvraag gebeuren
  • max. 100.000 euro per onderneming

Twijfel je over deze of andere subsidies of initiatieven? Of hoorde je van een premie, maar lijkt het te ingewikkeld? Maak een eerste afspraak en wij wijzen jou graag de weg!


Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.